Samoon
Samoon maakt voor jou en je gezin een persoonlijke inpaklijst voor de vakantie

Autobahnvignet

Een autobahnvignet is een tolpas die voor een land gekocht moet worden om gebruik te mogen maken van het wegennet van dat land. Via het vignet betaal je voor de aanleg en het onderhoud van de wegen. Het vignet is een sticker die je aan de binnenkant van je voorruit moet plakken zodat bij controles te zien is dat je tol hebt betaald. Op een andere manier bevestigen is niet toegestaan.

Voor toeristen en zakelijke bezoekers is het in Oostenrijk verplicht een autobahnvignet te bezitten. Je kunt een vignet bij alle Oostenrijkse grensovergangen kopen. Wil je voorkomen dat je aan de grens in een wachtrij terecht komt, dan kun je vooraf het vignet ook al in Nederland aanschaffen. Je koopt een vignet hier bij de ANWB. Voor Zwitserland geldt hetzelfde en hier zijn vignetten ook nodig voor caravans en aanhangers. De prijs van een vignet is afhankelijk van de geldigheidsduur. Deze kan verschillen van 10 dagen tot een jaar. Naast Oostenrijk en Zwitserland moet je ook een autobahnvignet hebben voor Bulgarije en TsjechiŽ,

Ten opzichte van tolwegen in Italie en Frankrijk is het autobahnvignet relatief goedkoop. Desondanks bestaat er op veilingsites een rijke handel in tweedehands vignetten. Meestal is onduidelijk of het om een gebruikt of ongebruikt vignet gaat. De stickers zijn voorzien van breuklijnen om hergebruik te voorkomen, maar met een niet te hete haarfohn (daarvan kan de ruit barsten) is de sticker vrij gemakkelijk los te maken.

Om niet het slachtoffer te worden van illegale handel, of problemen te krijgen met politie in het buitenland, is het verstandig altijd het aankoopbewijs van het vignet te bewaren, en dit bewijs ook te verlangen bij eventuele koop van een vignet op internet. Twijfelt u over de aanschaf van een tweedehands vignet, koop dan gewoon een nieuwe. U koopt daarmee een rustig gevoel en draagt bij aan de kwaliteit van de weg waarop u rijdt.