Samoon
Samoon maakt voor jou en je gezin een persoonlijke inpaklijst voor de vakantie

Blaaspijpjes

Vanaf 1 juli 2012 zijn automobilisten in Frankrijk verplicht minimaal 2 blaaspijpjes in hun auto of camper te hebben. De blaaspijpjes moeten goedgekeurd zijn en herkenbaar aan het NF-logo waarvan de houdbaarheidsdatum niet is overschreden. De testers zijn verkrijgbaar in Franse benzinestations, supermarkten en apotheken. Vanaf begin juni zijn de blaaspijpjes in Nederland verkrijgbaar bij de ANWB.

De nieuwe wet geldt niet alleen voor de Fransen zelf, maar ook voor iedereen die het land per auto of motorfiets bezoekt. Er staat ook in beschreven waarom men twee tests bij zich moet hebben: als je er een hebt gebruikt, moet er altijd direct een nieuwe beschikbaar zijn. De prijs per exemplaar is ongeveer twee euro.

Ook zijn de alcoholtesters verkrijgbaar bij Franse benzinestations en supermarkten. Bedoeling van de Franse overheid is dat een bestuurder die gedronken heeft zelf globaal kan nagaan of hij of zij nog achter het stuur mag. Een bestuurder moet kunnen tonen dat er een alcoholtester voor handen is. Het is dus niet verplicht om de tester te gebruiken na consumptie van alcohol. Voor mogelijke vervolging voor rijden onder invloed blijft de alcoholtest die door de politie zelf wordt afgenomen bepalend. De uitslag van de zelftest heeft geen betekenis als bewijs bij vervolging. Volgens navraag van de ANWB gaat er pas vanaf 1 november 2012 bekeurd worden voor het niet voor handen hebben van de tester. Voor die tijd komt men er met een waarschuwing van af. Een boete is beperkt tot 11 Euro.

Update: De Franse minister van Binnenlandse Zaken staat niet achter deze wet, zo blijkt uit een persbericht van de Franse overheid van 21 februari 2013. Vooralsnog blijft de wet echter van kracht en blijft de handhaving voor onbepaalde tijd opgeschort. Bron: www.anwb.nl (met dank aan Bettie)