Samoon
Samoon maakt voor jou en je gezin een persoonlijke inpaklijst voor de vakantie

Brandblusser in de auto

In een aantal Europese landen ben je verplicht om een brandblusser in je auto te hebben. Nederlandse auto’s zijn zelden voorzien van een brandblusser. De kans dat je hem nodig hebt is minimaal, maar in sommige landen neemt men liever het zekere voor het onzekere. Een brandblusser in de auto is in ieder geval verplicht in de volgende landen: Belgie, Bulgarije, Estland, Griekenland, Letland, Litouwen, Polen, Rusland, Turkije en Wit-Rusland.

Verplicht of niet, een brandblusser is natuurlijk wel veilig, en het valt aan te raden er een mee te nemen. Zorg ervoor dat de brandblusser niet los in de auto ligt, want dat is gevaarlijk bij een aanrijding. Berg het apparaat ook niet zover op dat je er niet bij kunt in geval van nood. Een goede plek is onder de zitting van de bestuurder of de bijrijder. Gebruik voor montage de meegeleverde beugels.

Er zijn verschillende soorten blusapparaten. Poederblussers verspreiden een fijn poeder van zout en zijn erg effectief voor het blussen van vele soorten branden. Een nadeel van deze methode is dat het poeder het metaal en de elektronica van je auto kunnen beschadigen. Het zout verspreidt zich door de gehele ruimte en blijft lang werkzaam. De poederschade is gauw groter dan de schade van het brandje. Het is mogelijk dat de verzekering de schade van het blussen met een poederblusser niet dekt.

Schuimblussers produceren schuim en onttrekken daarmee de zuurstof van een brand. Een voordeel van deze methode is dat de blusduur langer is en dat metaal en bedrading minder snel beschadigen. Schuimblussers zijn meestal duurder dan poederblussers en ook minder effectief.

Houdt er rekening mee dat je met een blusapparaat maar kort kunt blussen. Met een kleine poederblusser van 1 kilo kun je maar ongeveer 5 seconden blussen, dus het is belangrijk dat je in die korte tijd goed richt op de brandhaard. Denk bij het blussen boven alles aan je eigen veiligheid!