Samoon
Samoon maakt voor jou en je gezin een persoonlijke inpaklijst voor de vakantie

Dataroaming uitzetten

Dataroaming is een algemene term in de draadloze telecommunicatie waarbij een bepaalde dienst wordt voortgezet buiten het netwerk waarin de gebruiker geregistreerd staat.

Dataroaming is handig, want daarmee blijft je mobiele telefoon in verbinding met internet, ook al ben je in het buitenland. En dus kun je emailen, whatsappen en pingen vanaf het strand. Maar de kosten van dataroaming liegen er niet om. Hoewel per 1 juli 2012 de kosten binnen de EU door Europese regelgeving aan banden zijn gelegd, kan dataroaming tijdens de vakantie nog steeds een flinke rekening opleveren. Want de meeste mobiele telefoons versturen en ontvangen heel wat MB's zonder dat je het weet.

Een abonnement met 500 MB dataverkeer per maand kost in Nederland een paar tientjes, via dataroaming in Europa betaal je meer dan 415 euro! (83 cent per MB tot juli 2013). Buiten Europa lopen de kosten per MB snel op, van 5 tot wel 20 euro per MB. Voor de 500 MB die je thuis gebruikt betaal je dan dus maximaal 10.000 euro! Exacte cijfers zijn er niet, maar het lijkt erop dat providers weinig medeleven tonen met mensen die per ongeluk hun dataroaming niet uitzetten.

Vanaf juli 2012 is een provider verplicht je dataverkeer af te sluiten als je meer 60 euro hebt verbruikt binnen de EU (59,50 om precies te zijn). Je ontvangt dan een SMS-bericht en als je wil kan je zelf met een SMS de blokkade opheffen. Neem geen risico en voorkom torenhoge kosten door dataroaming uit te zetten op je mobiel.

Wil je toch gebruik maken van internet op je mobiel in het buitenland, overweeg dan een vakantiebundel. Je betaalt dan een klein bedrag vooraf voor extra MB's maar voorkomt een hoge rekening bij thuiskomst.

Neem je een laptop mee en maak je verbinding via je mobiele telefoon met internet, zorg er dan tenminste voor dat de automatische updates van Windows zijn uitgeschakeld.