Samoon
Samoon maakt voor jou en je gezin een persoonlijke inpaklijst voor de vakantie

Koplamp-stickers

Nederlandse auto's hebben koplampen waarvan de lichtbundel voornamelijk naar rechts is gericht. Hierdoor worden verkeersborden in Nederland (en andere Europese landen) langs de weg door de koplampen goed verlicht. Maar als je met dezelfde lampen in Groot-BrittanniŽ links gaat rijden, zal dit gedeelte van de koplampen je tegenliggers verblinden. Dat is uiteraard gevaarlijk en kan zelfs gevolgen hebben voor je verzekering als je bij een ongeval betrokken raakt. Om dit te voorkomen zijn er speciale stickers die je op je koplampen plakt om de lichtbundel recht naar voren af te buigen. De stickers worden doorgaans geleverd met uitgebreide instructie voor de montage.

Moderne auto's hebben vaak de mogelijkheid om de lampen te verstellen, zodat je geen stickers nodig hebt. Controleer het instructieboekje van je auto of jouw koplampen hiervoor geschikt zijn. Er zijn ook koplampen waarbij een kader op de buitenzijde is gemarkeerd dat je kunt afplakken om de lichtbundel te onderbreken. In plaats van een officiele sticker kun je ook kiezen voor simpelweg afplakken met tape, maar dat zal het licht slechts tegenhouden en niet afbuigen, wat de lichtopbrengst dus vermindert.

Op internet bestaat veel discussie over of het afplakken van koplampen wel of niet verplicht is. Als je niet in het donker rijdt is het afplakken misschien ook helemaal niet nodig. Omdat het verblinden van tegenliggers nooit is toegestaan is het raadzaam je koplampen hoe dan ook af te plakken, want veiligheid gaat natuurlijk boven alles.