Samoon
Samoon maakt voor jou en je gezin een persoonlijke inpaklijst voor de vakantie

Slaapzak

Reizen vraagt veel van je lichaam en het is dus belangrijk dat je ’s nachts goed slaapt. Een goede nachtrust hangt sterk af van de kwaliteit van je slaapzak en of deze is afgestemd op de omstandigheden tijdens je reis.

vulling
Slaapzakken hebben een donzen of synthetische vulling. De voordelen van dons zijn dat het materiaal relatief licht en soepel is, vocht beter afdrijft, langer meegaat en compacter is op te bergen. Dons van ganzen heeft een hogere isolatiewaarde dan dons van eenden. De kwaliteit van dons hangt af van de verhouding tussen dons en veertjes: hoe meer dons, hoe beter. Een vulling van minimaal 70% dons heet ‘voldons’. Dons moet wel regelmatig worden gelucht, omdat het zelf vocht opneemt. Het grote voordeel van een synthetische vulling is dat dit relatief goedkoop is. Daarnaast droogt synthetische vulling sneller omdat het materiaal zelf geen vocht opneemt en isoleert de slaapzak om die reden onder vochtige omstandigheden ook beter.

isolatiewaarde
Let bij de keuze van een slaapzak op de isolatiewaarde; deze geeft aan voor welke temperaturen de slaapzak geschikt is. De isolatiewaarde moet zijn afgestemd op de nachttemperatuur tijdens je reis of vakantie. Slaapzaken met een lage isolatiewaarde (dus geschikt voor koude omstandigheden) zijn over het algemeen zwaarder. Sinds januari 2005 geldt binnen de Europese Unie voor slaapzakken een NEN normering (13537:2002) waarin een uniforme aanduiding voor de isolatiewaarde wordt beschreven.

model
Slaapzakken zijn verkrijgbaar in twee modellen: het klassieke, rechthoekige dekenmodel en de mummie. De mummie is bij de voeten smaller dan bij de schouders en heeft een capuchon die je om je hoofd kunt trekken. Belangrijkste voordeel van een mummie (door het kleinere oppervlak) is de hogere isolatiewaarde bij hetzelfde gewicht en omvang.

details
Handig is bijvoorbeeld een tochtstrip langs de rits, een tochtstrip bij de schouders en een opbergvakje. Soms is het ook prettig als de slaapzak aan het voeteneind open kan. Als je de slaapzak aan die van een ander wilt ritsen, let er dan op dat beide slaapzakken dezelfde maat rits hebben.

tijk
De stoffen aan de buitenkant en de binnenkant van de slaapzak worden samen aangeduid als het tijk; dit omsluit de vulling van de slaapzak. Tijk is beschikbaar in verschillende soorten zoals nylon, Pertex, Polyester, Gore-tex en katoen. Katoen is relatief zwaar, kwetsbaar en besmettelijk, maar ademt goed. Polyester is relatief goedkoop. Nylon is relatief licht en waterafstotend maar voelt minder prettig op de huid. Pertex ademt beter dan nylon, maar is weer duurder en zwaarder.

Om beschadiging te voorkomen is het handig als de buitenkant van de slaapzak van sterk materiaal is gemaakt. Een buitenkant die bovendien enigszins waterafstotend is voorkomt dat de slaapzak snel vies wordt.

maat
De ideale lengte voor een dekenmodel slaapzak is uw lichaamslengte plus 25 cm. Een mummie slaapzak moet ongeveer 45 cm langer zijn dan de lengte van het lichaam. Een breedte van 80 cm is normaal, een breedte van 90 cm kan extra comfortabel zijn.

compressie
Veel slaapzakken worden geleverd met een compressiehoes. Deze hoes, soms met compressiebanden, kun je gebruiken om de slaapzak tijdens je reis klein te maken. Om een slaapzak met donzen vulling langer goed te houden kun je deze het best in de hoes ‘proppen’. Gebruik de compressiehoes alleen tijdens je reis en niet om de slaapzak thuis in op te bergen; een slaapzak die langdurig wordt gecomprimeerd verliest isolatiewaarde. Met een compressiezak is het pakvolume vaak terug te brengen tot de helft.