Samoon
Samoon maakt voor jou en je gezin een persoonlijke inpaklijst voor de vakantie

Veiligheidshesje

In veel Europese landen zijn bestuurders inmiddels verplicht een geel of oranje veiligheidshesje te dragen als zij bij pech of ongeval de auto verlaten. In Frankrijk is deze verplichting sinds 1 juli 2008 van kracht. Recentelijk is ook in Hongarije, Luxemburg en SloveniŽ het dragen (en in de auto hebben) van reflecterende veiligheidshesjes wettelijk verplicht. In veel andere landen is het dragen van een veiligheidshesje al langer verplicht.

Belangrijk is dat men vaak het veiligheidshesje al aan moet hebben op het moment dat men de auto verlaat. Houdt het veiligheidshesje daarom in de buurt van de bestuurderszitplaats, want opzoeken in de koffertbak is dus niet toegestaan.

Per land gelden er uitzondering. Veiligheidshesjes zijn in Noorwegen bijvoorbeeld alleen verplicht voor bestuurders van in Noorwegen geregistreerde voertuigen. Zoek voor vertrek goed uit wat de regels in uw land van bestemming zijn. Ook zijn er verschillende regels voor gewone wegen en snelwegen.

Omdat veiligheidshesjes goedkoop zijn en nauwelijks ruimte in beslag nemen is het raadzaam om gewoon altijd een hesje mee te nemen. Gebruik het hesje ook daadwerkelijk. Niet alleen om een boete te voorkomen (die kunnen oplopen tot wel 1400 euro) maar natuurlijk ook voor uw veiligheid.