Samoon
Samoon maakt voor jou en je gezin een persoonlijke inpaklijst voor de vakantie

Zonnebrandolie

De meeste mensen zitten graag in de zon. Zonlicht ontspant, geeft energie en zorgt voor een gevoel van welbehagen. Dat komt door de aanmaak van endorfine, een lichaamseigen stof die pijn onderdrukt en een gevoel van geluk veroorzaakt. Er zijn aanwijzingen dat zonnen een licht verslavende werking kan hebben. Zonlicht is ook gezond omdat je huid onder invloed van zonlicht vitamine D aanmaakt, wat goed is voor botten, tanden en de weerstand.

Maar zonlicht is niet ongevaarlijk. Door de UV straling in zonlicht wordt je huid sneller ouder en slapper. Teveel UV zorgt voor zonnebrand, en huidkanker kan op lange termijn het gevolg zijn. Bescherming van de huid is dus noodzakelijk.

Gebruik in de zon tenminste zonnebrandolie met factor 15. Kinderen hebben tenminste factor 30 nodig! Houd er rekening mee dat olie na verloop van tijd minder werkzaam wordt, en dat je ook met zonnebrandolie niet volledig beschermd bent. Smeer regelmatig nieuwe olie, in ieder geval elke 2 uur en als je uit het water komt. Blijf goed opletten, als je irritatie voelt ben je eigenlijk al te laat. Ga niet de hele dag in de zon maar draag regelmatig een t-shirt en een pet.


Huidtypefactor
0: kinderhuid30+
1: zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit30
2: licht huidtype, verbrandt vrij snel,bruint langzaam15-20
3: vrij licht huidtype, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin10-15
4: iets getint huidtype, verbrandt (vrijwel) nooit, bruint snel5-10


Zonnestraling bevat twee soorten ultraviolette straling: AV-A en AV-B. Type ) is er ook met bewolkt weer en bevordert veroudering van de huid. Type B komt voor bij onbewolkt weer en maakt dat je verbrandt.

Er zijn grofweg twee manieren van bescherming: zonnefilters en zonneblokkers. Zonnefilters absorberen de zonnestraling waardoor de straling in de creme gaat zitten en niet in de huid. Filters beschermen vooral tegen UV-B. Effectiever zijn zonneblokkers. Deze kaatsen de straling terug maar laten wel tijdelijk een witte waas op de huid achter.

Zonnefilters met oxybenzone hebben effect op je hormoonhuishouding maar zijn nog altijd beter dan helemaal niet smeren. Middelen met nanodeeltjes zijn voor zover bekend ongevaarlijk, maar het wordt afgeraden ze te gebruiken bij wondjes. Het nieuwe middel Tinosorb is veilig en beschermt goed.

Uit metingen van de consumentenbond blijkt dat dure middelen niet altijd beter zijn. Heel goedkope middelen bestaan meestal wel uit ouderwetse filters en kunnen huidirritatie geven.

Geen enkel middel is volledig waterbestendig. Op een verpakking mag hooguit de term waterresistent worden gebruikt. Ter indicatie: een middel dat 'very water resistent' is biedt na 40 minuten in het water nog de helft van de oorspronkelijke bescherming.